неділю, 29 жовтня 2017 р.

Python і Sublime Text 3

Sublime Text — швидкий кросплатформенний редактор початкових текстів програм. Підтримує плагіни, розроблені за допомогою мови програмування Python.
Саме так, цей текстовий редактор розроблявся на двох мовах: C++ та Python. Зараз вже вийшла третя версія даного текстового редактора, яку можна завантажити з офіційному сайті: https://www.sublimetext.com/.
Sublime Text підтримують всі операційні системи в тому числі Windows, MacOS та Linux. А сам редактор підтримує практично всі мови програмування, або мови розмітки, а також може використовуватися як звичайний текстовий редактор. Sublime Text має багато цікавих "фішок" таких як введення тексту одночасно в різних місцях документу та багато інших (про це на першій сторінці офіційного сайту). Також, що конкретно подобається мені так це те, що при виборі певної мови програмування різні функції в коді будуть виділені різним кольором, що дуже допомагає орієнтуватися в коді.

Також Sublime Text 3 має величезну кількість корисних плагінів та пакетів, наприклад SublimeCodeIntel який прискорить введення програмного коду. 
Для встановлення цього пакету спочатку потрібно встановити контролер пакетів (Package Control):
Tools --> Install Package Control
Чекаємо доки він встановиться, і потім запускаємо його та вибираємо пункт Install Package:
Preferences --> Package Control --> Install Package
Вводимо назву потрібного пакету (SublimeCodeIntel) та чекаємо встановлення. Тепер при введенні функцій або тегів, вам буде запропонований вибір з випадаючого списку, аби прискорити вашу роботу.

Отже, якщо ж Sublime дійсно такий хороший, то чому ж не використовувати його в якості повноцінної IDE для мови програмування Python?
Тут більш складніше. Насправді можна, але при цьому є велика кількість обмежень. Програмний код дійсно можна запустити (при наявності встановленого на комп'ютер інтерпретатора Python Shell) комбінацією клавіш ctrl+b, але в цьому випадку ви не зможете вводити значення і використовувати модуль tkinter.
На жаль, але це правда, Sublime Text НЕ можна перетворити в повноцінне IDE для Python!!!

ПРОТЕ при правильній взаємодії операційної системи і текстового редактора можна досягти очікуваного результату. Тобто, створювати програмний код в Sublime Text 3, а тестувати за допомогою терміналу чи командного рядку.
Якщо ви працюєте з операційними системами на базі ядра Linux, то для запуску створеної програми мовою Python у терміналі потрібно вказати версію python та адресу "файлу" і натиснути Enter:


У випадку з Windows достатньо просто сказати шлях до файлу (можна просто перетягнути файл в командний рядок).
Та для обох варіантів попередньо потрібно встановити python потрібної версії на комп'ютер.
Сподіваюся ця стаття була корисною!
-------------------
Якщо у вас виникли запитання задайте їх в нашій групі в Facebook: https://www.facebook.com/groups/proginschool.forum/ 
Також рекомендуємо придбати посібники з програмування мовою Python для учнів 8-х та 9-х класів:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Динамічне програмування мовою Python

Ця тема не входить в шкільний курс інформатики, проте дуже часто представлена на олімпіаді з програмування. Динамічне програмування - це вж...