вівторок, 23 травня 2017 р.

Більше про цикли. Оператори break та continue

Ми вже знаємо, що в мові Python буває два види циклів: умовні та з лічильником, вміємо писати програми з використанням обох типів циклів. Тож зараз я пропоную лише вдосконалити ваші знання, та дізнатися більше про такі оператори як break та countine, які застосовуються у роботі як із умовними так і з циклами з лічильником.

Оператор continue

Цей оператор запускає наступний підхід циклу, не виконуючи решту дій, які залишилися.
Наприклад, запустимо цикл for i in range(100), і якщо елемент і - парне число, буде запускатися новий підхід, інакше буде виводитися і елемент (в один рядок, розділивши їх пробілом). Тобто, задачею програми є вивести всі непарні числа з проміжку [0;100). Ось, що ми маємо:
Звичайно, можна цей цикл представити і так:
Але таку конструкцію рекомендовано застосовувати, якщо ви передбачаєте ще й використання оператора else, тобто передбачає роботу із кожним елементом списку range(100), та ми використовували лише непарні числа, тому застосували оператор continue. Але вибір все одно за вами.

Оператор break

А от break повністю завершує виконання циклу на моменті, де він встановлений.
Наприклад, нам потрібно знайти найменше число, яке одразу ділиться на 5, на 3 і на 2. Це число повинно входити у проміжок (0;100). Також застосуємо цикл for:
І так, справді, найменше число кратне 30 - 30 :-)

Сподіваюся, що ця стаття була цікавою для вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Динамічне програмування мовою Python

Ця тема не входить в шкільний курс інформатики, проте дуже часто представлена на олімпіаді з програмування. Динамічне програмування - це вж...